Mijn favorieten

Spaarhypotheek en aflossingsvrije hypotheek duurder naar verhouding

De hypotheekrente op de spaarhypotheek en aflossingsvrije hypotheek is sinds 2013 door de banken sterk verhoogd. Het gevolg hiervan is dat deze varianten van hypotheken een flink stuk duurder zijn dan de ander hypotheekvarianten.
 
De looptijd van twintig jaar is de meest vastgezette tijd. Bij deze looptijd zou het gaan om renteverschillen die variëren tussen de 0,5 en 0,85 procentpunt. De reden van het renteverschil is het risico dat de oudere hypotheekvormen met zich meebrengen.
 
Het verschil tussen een annuïteitenhypotheek en een aflossingsvrije hypotheek kan volgens het Financieel Dagblad oplopen tot 0,85 procentpunt. Hiermee zou een hypotheek van de consument van 300.000 bij een van de hypotheekvormen 80.000 euro meer kwijt zijn aan rente dan bij de andere met dezelfde looptijd van twintig jaar.
 
Als we terugkijken naar vijf jaar geleden, dan boden de meeste geldverstrekkers voor alle hypotheekvormen nog ongeveer dezelfde rente aan of was er een maximaal van 0,2 procent renteopslag op spaarhypotheken en aflossingsvrije hypotheken.
 
Voor de oudere hypotheekvormen vragen met name de grote banken flink meer. ABN AMRO en Rabobank vragen bijvoorbeeld tot 0,5 procent aan renteopslag en ING voor hetzelfde zelfs 0,85 procent.
 
Verzekeraars daar in tegen vragen een fors mindere percentage. Nationale Nederlanden bijvoorbeeld vraagt 0,2 procent en ASR 0,15 procent. Twee verzekeraars vragen helemaal geen hogere rente. Hierbij gaat het om Aegon en NIBC.

De reden van deze verhoging heeft te maken met het risico dat de hypotheekvorm met zich meebrengt. Bij oudere hypotheekvormen wordt er namelijk niet afgelost. In 2013 is er daarom een verandering gekomen op deze hypotheekvormen door de hypotheekrenteaftrek op deze vormen af te schaffen.

Wanneer u meer informatie over hypotheekvormen en de best passende hypotheek voor u wenst, is het raadzaam om een hypotheekadviseur in te schakelen. Op basis van uw persoonlijke situatie en (toekomstige) wensen kan de adviseur helpen met een passende en voordelige hypotheek.  

 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring