Mijn favorieten

Energierekening stijgt fors in 2019

De Eerste Kamer heeft op 18 december 2018 ingestemd met verhoging van de belastingtarieven. De energiebelastingtarieven van 2019 zullen hierdoor gaan stijgen. Hierdoor zal de energierekening voor iedereen fors gaan stijgen, blijkt uit onderzoek van Energiewijzer. In dit artikel lees u meer hoe de stijging van de energietarieven komt en wat u hieraan kunt doen.

In 2019 zal een gemiddeld huishouden meer dan 160,- euro meer aan energiebelasting gaan betalen op de energierekening, becijferde Energiewijzer aan de hand van eigen onderzoek en een gemiddeld energieverbruik van 3330 kWh en 1470 m3 per jaar. Dat brengt een stijging van meer dan 25,5% ten opzichte van dit jaar.
 

Hoe komt het dat de energierekening fors gaat stijgen?

De energierekening gaat in 2019 flink stijgen. Dat heeft met meerdere redenen te maken. De energienota gaat fors omhoog vanwege in hoofdlijnen drie oorzaken:  

  • Doordat het huidige kabinet Nederlandse huishoudens van het gas af wil en dus minder afhankelijk wilt maken van aardgas gaat de energiebelasting op gas stijgen en de belasting op stroom dalen.
  • Verbruikt u momenteel elektriciteit? Dan heeft u recht op een korting op de energiebelasting van € 308,54. Wanneer u momenteel geen energiebelasting betaalt, bijvoorbeeld doordat u voldoende energie zelf opwekt via zonnepanelen, krijgt u de korting gewoon uitbetaald. Deze tegemoetkoming zal in 2019 door het kabinet worden verlaagd met 51,- euro.
  • Er gaat meer subsidie beschikbaar komen om duurzamen energieprojecten te financieren. De overheid zal de bijdrage door het bedrijfsleven en consumenten ieder jaar toe laten nemen met behulp van de Opslag Duurzame Energie.
     

Hoe kunt u zelf de energierekening verlagen?

Wanneer u even veel energie gaat verbruiken, is de kans heel groot dat u in 2019 een hogere energierekening op de deurmat kunt verwachten. Wanneer u dit wilt voorkomen, zijn er verschillende mogelijkheden om energie te besparen. Hierbij kunt u denken aan het isoleren van uw woning, het aanschaffen van een slimme energiemeter en andere smart home producten.

Wellicht is het interessant om te investeren in energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen, slimme thermostaat of een wamtepomp. Een andere mogelijkheid is onafhankelijk energie vergelijken om daarmee net als meer dan 2 miljoen Nederlanders van energieleverancier te wisselen. Hierbij kunt u profiteren van welkomstkortingen en aantrekkelijke aanbiedingen met vaak veel lagere energietarieven dan direct via de aanbieder beschikbaar zijn.
 

Voor de slimme huurder, vastgoed investeerder en woningeigenaar zijn er zeker genoeg goede kansen om het volgende jaar tóch een lagere energierekening te krijgen. Daar zult u wel voor in beweging moeten komen. Energieslapers betalen namelijk onnodig veel te veel geld, dus kom in actie.

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring